top of page
על המוזיאון
יותר מ-80 שנה עמד מבנה המזגגה שומם ועזוב בלב הקבוץ המתפתח סביבו. בשנת 1980 החלו ארכיאולוגים תת-ימיים לחפור ולסקור את קרקעית מפרצי דור ובמקביל משלחת מהאוניברסיטה העברית בירושלים החלה בחפירות יבשתיות בתל דור. חדרי המזגגה שופצו ע"י חברי נחשולים והפכו לחדרי עבודה ואחסון לחופרים ולצוללנים. במהלך השנים, עם גילויים של פריטים רבים ונדירים והצגתם בחללי המבנה, הפכה המזגגה למוזיאון המוכר ע"י הרשויות. כיום במזגגה תצוגת קבע של מאות ממצאים ארכיאולוגיים, תוך שימת דגש על הרבגוניות התרבותית, הדתית והחומרית שהתקיימה בעיר דור העתיקה, המשתקפים ממוצגים אלו. כמו כן הוקם לאחרונה אגף המנציח את סיפור המזגגה כבית חרושת לבקבוקי זכוכית בבעלות הברון רוטשילד ובניהולו של מאיר דיזנגוף, נוספה תצוגת קבע של כלי זכוכית עתיקים ופסיפס נדיר, ואולם לתערוכות מתחלפות המציגות אומנות זכוכית עכשווית. בחצר המזגגה ובגן שמסביב מוצגים פריטים ארכיטקטוניים, עוגנים ומתקנים חקלאיים קדומים, מלווים בשילוט הומוריסטי.
בית חרושת למעשה זכוכית
זכוכית מחול ים
אלפי שנים מכיר האדם את סוד הפיכת החול לזכוכית, כל תקופה והטכניקות הייחודיות לה ליצירת כלי נוי ותכשיטים, כולם במגוון צבעים, צורות ושימושים. הממצא המרתק ביותר המוצג הוא רצפת הפסיפס הקדומה בארץ-ישראל, מן התקופה ההלניסטית, המשובצת בקוביות זכוכית צבעונית, היוצרות תמונה של זרי פרחים, פירות ומסכת תאטרון.
זכוכית מחול ים
סוד התכלת והארגמן
תעשיית התכלת נעלמה מן העולם לפני מאות שנים. צבע התכלת היה צבע יקר, עמיד ונדיר, אשר יחד עם הארגמן הופק מן החילזון הימי ששמו ארגמון קהה קוצים. התעשייה הייתה מפותחת בערי הפיניקים במזרח הים התיכון, ואת שרידיה שנמצאו בתל דור אנו מציגים כאן. כחלק מחידוש מצוות צביעת פתיל אחד של הציצית בתכלת, נעשית כאן הדגמת שיטות ההפקה והצביעה באמצעות סרט וסדנאות מוזמנות מראש.
סוד התכלת והארגמן
bottom of page